https://www.podbean.com/media/share/pb-a4m5f-15135a3

Mental træning.

I denne episode prøver du at arbejde med sanseforestillinger også kaldet visualisering.

Visualisering er at arbejde med mentale sanseforestillinger af noget, som er sket tidligere, eller noget, man forestiller sig vil ske i fremtiden.

Visualisering er især noget, som vi kender fra sportens verden, hvor det har været anvendt med succes i mange år. Det kan anvendes i alle kontekster – på jobbet, i din rolle som forælder, eller hvis du er på date, til eksamen og som leder.

Mentale sanseforestillinger er et psykisk fænomen, nemlig vores evne til at opleve sansninger uden stimuli. Vi er for eksempel i stand til med lukkede øjne at forestille os, at vi spiser en is.

Jo flere sanser, der er involveret, når man visualiserer, desto mere virkelig er oplevelsen.

Når jeg med lukkede øjne forestiller mig, at jeg spiser en is, ser jeg for mig, at jeg er i en skov ved et ishus, der er en bjælkehytte (den visuelle sans, synssansen), jeg hører fuglefløjt, latter, og lyden når chokoladen på min Magnum is knækker (den auditive sans, høresansen), jeg kan smage kombinationen af chokolade og flødeisen, der smelter på tungen (den gustatoriske sans, smagssansen), jeg kan lugte skovens friske duft og menneskenes parfume omkring mig (den olfaktoriske sans, lugtesansen) og jeg kan mærke solens stråler på min krop samtidig med at jeg bevæger mig let hen over skovbunden (den kinæstetiske sans, kropssansen).

Den kinæstetiske sans kan vi egentlig dele op i tre undersanser: Den vestibulære sans (labyrint- og ligevægtssansen), den taktile sans (berørings- og følesansen), den proprioceptive sans (muskel-ledsansen, stillingssansen og det kinæstetiske (‘bevægelsessansen’)).

Med brug af dine sanser træner du i at udføre en bevægelse eller færdighed, som du gerne vil blive bedre til. Eller du forestiller dig en situation, hvor du ser dig selv lykkes.

Visualisere at du lykkes med det du gerne vil.

Du får mulighed for at vælge en situation ud, hvor du ser dig selv lykkes – have succes.

Find dig til rette
0.22 – fokusere på åndedrættet, som bliver dybere og dybere
2.00 – muskelspænding i underarmene og slap af
2.30 – fokusere på åndedrættet igen
2.50 – vælg nu en bestemt situation, hvor du ser dig selv lykkes
5.00 – efter at have forestillet dig selv lykkes flere gange, fokuserer vi nu på åndedrættet igen
5.30 – muskelspænding i underarmene og slap af
5.50 – fokusere på åndedrættet igen
6.05 – tilbage til dit mentale billede eller film og udforsk yderligere – find flere detaljer gennem brug af alle dine sanser
8.39 – øvelsen er slut

God fornøjelse.